ExperTent

Vilket tält ska man välja?

Uppdaterad

När man ska välja det bästa tältet finns det olika saker att ta hänsyn till. Det finns olika modeller av tält som lämpar sig för olika ändamål och tält har även olika egenskaper. Allt detta bör väljas utifrån vad tältet ska användas till. Här går vi igenom allt systematiskt och bit för bit. 

Camping- eller vandringstält?

  • Campingtält

Ett campingtält är bekvämare att bo i än ett vandringstält. Komforten är helt enkelt bättre med exempelvis högre i tak. Campingtält väger dock mycket mer än vandringstältet samt är svårare att sätta upp. Det lämpar sig därför bättre om du ska jaga och ha ett basläger, campa på en campingplats eller om du söker det bästa tältet för familjen när ni ska sova över någonstans där du kan ta med tältet i bilen. Ett campingtält är även tillräckligt robust för att fungera bra som extra sovrum i sommarstugan. 

  • Vandringstält

Ett vandringstält är designat för att vara enkelt att ta upp och ner samt väga lite. Syftet med vandringstältet är att det ska vara smidigt att ha med sig när man hajkar, cyklar eller vandrar. Vandringstält väger i regel under 3 kilo vilket gör att de inte påverkar packningen så värst mycket. 

Kupol- eller tunneltält?

  • Kupoltält

Ett kupoltält står upp tack vare bågar som går från tältens hörn tvärs över till det andra hörnet. Det krävs alltså inga markpinnar eller stormlinor utan står själv ändå. Den största fördelen med kupoltält är att du kan sätta upp tältet på alla typer av underlag, även håra såsom klippor, packad snö eller grus.

Tack vare pinnarna som går från hörn till hörn blir även tältduken väldigt spänd och slät, något som gör att ett kupoltält tacklar kraftig vind bra. Det står stabilt och vinden låter mindre tack vare den strama tältduken. Eftersom ett kupoltält inte heller har någon förankring i marken går det smidigt att flytta på ifall man skulle vilja ändra läge. 

  • Tunneltält

Ett tunneltält står upp tack vare markpinnar och i många fall stormlinor som fästs i marken. Det innebär att du inte kan slå upp ett tunneltält på en klibba eller annat hårt underlag. Tunneltältets största fördel är att det har en stor så kallad absid vilket är ett förtält. Här sover du inte men du kan förvara skor, väskor, mat och annat som du inte vill ha med in där du sover. Absiden är även ett härligt ställe att umgås på för till exempel kortspel. 

Ett tunneltält är även något lättare än ett kupoltältet vilket lämpar sig om du ska på vandring och vet att du kommer sova på ett någorlunda mjukt underlag. 

4 eller 3-säsongstält?

Ett 4-säsongstält klarar av alla fyra årstiderna. Det står alltså pall för en kall vinter precis som det passar en varm sommarnatt. 3-säsongstältet är istället byggt för vår, sommar och höst vilket innebär att det inte lämpar sig under årets kallaste och snöiga månader. 

Dubbel- eller enkelvägg?

Är ett tält med låg vikt största prio ska du välja ett tält med enkelvägg. Vill du istället ha bättre luftflöde och leda bort kondens till bekostnad av högre bärvikt är dubbelvägg alternativet att välja. 

Vattenpelare

Vattenpelare är ett mått som avgör hur regntåligt något är. Tältets golv och tältets ytterdukt står emot fukt och den fuktresistenen mäts helt enkelt i vattenpelare. Idag har i regel alla tält vattenpelare och vi tycker att du ska köpa ett tält vars tältvägg har minst 1000 vattenpelare.

Om ni vet med er att marken är väldigt fuktig eller att det regnar mycket dit ni ska vandra bör ni sikta på ganska höga vattenpelare, det är garanterat värt det. Tält med höga vattenpelare håller i regel bättre, dels för att de brukar ha bättre kvalitet och dels för att väggar och tak samt golv inte tar lika mycket stryk av väta. 

Stort eller litet tält?

Hur stort tält du ska köpa så att modellen blir bästa tältet för just dig är otroligt individuellt och beror helt enkelt på hur många du eller ni är som brukar ge er ut. Är ni en familj om tre där barnet är väldigt litet fungerar ett tvåmannatält medan man måste gå upp på tremannatält om man är tre normalstora personer.

Fördela vikten

Så fort man måste ha med sig en lite större modell av tält så sätts det krav på hur man fördelar packningen. Det är helt enkelt ganska jobbigt att bära ett tremannatält och sin egen ordinarie packning så därför rekommenderar vi varmt att ni packar i förväg och fördelar utrustningen jämt mellan er. Den som ska bära tältet bör förslagsvis få fördela ut sina kläder på andra i gänget. Planerar ni bra så är det inga problem alls att ta med ett stort tält!

Förbered dig: sätt upp tältet hemma

Att känna sin utrustning är väldigt viktigt när man ska ge sig ut i skog och mark och av den anledningen kan vi inte rekommendera nog att faktiskt sätta upp tältet när man är hemma och få kläm på hur det ska packas upp och ner samt vad det faktiskt väger och hur man ska packa ner det i ryggsäcken. Gör du denna hemläxa så kommer du få det betydligt lättare att sätta upp tältet när du väl är ute i skarpt läge! 

Nu är det dags att välja

Utifrån det vi nyss gått igenom är det nu dags att identifiera era behov så att ni kan veta vilket tält ni ska välja. I vilken miljö kommer ni tälta, under vilka årstider, ska ni vandra, cykla eller åka till en mysig camping med familjen? Kommer det regna och blåsa mycket där ni ska tälta, behöver ni en absid till utrustning?

warning Created with Sketch.