ExperTent

Om tillverkningen

Uppdaterad

På expertent har drivkraften I utvecklingsarbetet inte varit att skapa något nytt, utan att lösa problem. Vi leder idag vårt designteam där alla har bred friluftserfarenhet, och alla ser på designarbetet utifrån detta problemlösningsorienterade perspektiv. Personalen tillbringar en hel del tid i tält under alla årstider, så nästan alla lösningar grundas på egna erfarenheter.

De skisser och idéer som tas fram går vidare inom designteamet och förvandlas till CAD-ritningar och arbetsprototyper. I detta stadium går arbetsprocessen över i en modellutvecklingsfas. Varje tält och detalj genomgår månader, ibland år, av tester och vidareutveckling innan det släpps ut på marknaden.

Materialkontroll

Vi köper in material för varje produktionsserie många månader i förväg och genomför löpande, detaljerade kvalitetskontroller. På så vis hinner vi byta ut material som inte klarat testerna, långt innan produktionen tar sin början.

På varje vävrulle kontrollerar vi färg, nötningshärdighet, vikt och känsla, samt vattentäthet där det är relevant. Vi gör även tester på våra yttertältsvävar och golv för rivstyrka, samt i fallet med yttertältsvävar, konsekvent kontroll av färgåtergivning och färgbeständighet mot UV-ljus. Vi utsätter även golvväven för vidhäftning av tejp, utöver de övriga testerna.

Dessutom kontrollerar vi att alla tältstänger, blixtlås, myggnät, spännen med mera uppfyller våra kvalitetskrav.

1. & 2. Tälttillverkning

Väven bereds på läggbordet och skärs till efter mönsterritningar. Vävdelar, blixtlås och allt annat material som ingår i aktuell tältmodell läggs upp på en materialvagn som rullas till tältmakarens arbetsplats.

3. Montering Och Kvalitetskontroll

Alla tält vi tillverkar ställs upp och inspekteras innan det levereras.

En kontrollant inspekterar både inner- och yttertältet. Först kopplas tältet ihop, tältstängerna sätts på plats och marklinor och band monteras. När tältet är rest öppnas det och blixtlås och sömmar kontrolleras noggrant. Tältet stängs och en andra kvalitetskontroll genomförs då kontrollanten knyter fast alla staglinor och linsträckare. Om något fel upptäcks går tältet tillbaka till produktionen för åtgärd.

När tältet har inspekterats och godkänts tas det ned. Stänger och markpinnar stoppas i egna packpåsar och packas med tältet i tältets packpåse. Slutligen hängs en bruksanvisning, kvalitetskontrollssignatur och hangtags på påsen.

Det kompletta tältet är nu klart att skickas till Expertents lager i Sverige!

Guide taggad med: miljö
warning Created with Sketch.